Για την κατάληψη Allerta

Για την κατάληψη Allerta

Η κατάληψη Allerta είναι ένας απελευθερωμένος αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος. Την 1.11.17 αναρχικοί/ες, αντιεξουσιαστές/τριες, κατέλαβαν τον εγκαταλελειμμένο για χρόνια δημοτικό χώρο, με σκοπό την ανασύσταση και το ζωντάνεμα του. Η πρακτική της κατάληψης δεν αποτέλεσε τυχαία επιλογή, αλλά συνειδητή πράξη που λειτουργεί, τόσο ως μέσο αγώνα για τη δημιουργία κοινοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης στο κέντρο της πόλης, όσο και ως περιεχόμενο καθεαυτό. Στις καταλήψεις ο κρατικός έλεγχος, η εξουσία κράτους και κεφαλαίου, οι λογικές της ανάθεσης, του κοινωνικού κανιβαλισμού, της απάθειας και του ατομισμού, δίνουν τη θέση τους στην αυτοοργάνωση, την αυτενέργεια και την συνδιαμόρφωση με κέντρο την συλλογικότητα. Τα θεσμικά φράγματα και αδιέξοδα υπερβαίνονται από τον αδιαμεσολάβητο αγώνα. Στις καταλήψεις αναδεικνύονται οι συλλογικές προοπτικές και δυνατότητες, καταργούνται οι διαχωρισμοί και οι διακρίσεις, αναπτύσσονται αντί-ιεραρχικές και οριζόντιες σχέσεις ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και αμοιβαιότητας.

Την περίοδο που καταλήφθηκε το κτήριο, η «προοδευτική» κυβέρνηση τότε, συνέχιζε στη “παράδοση” των πογκρόμ εκκενώσεων καταλήψεων, συμπληρώνοντας τις αντιεξεγερτικές κατασταλτικές μεθοδεύσεις των προκατόχων της, επικαλούμενη όμως μια διαφορετική ρητορική. Επιδίωξη μας λοιπόν, ήταν και είναι η σύσταση μίας δομής που αμφισβητεί έμπρακτα τον κυρίαρχο λόγο, το «αυτονόητο της ιδιοκτησίας», των σχέσεων ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει έναν κοινό τόπο αγώνα και αλληλεγγύης ανάμεσα στ@ καταπιεσμέν@ Στόχος μας, ήταν και είναι, η κατάληψη Allerta να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς στην πόλη της Κέρκυρας για πολιτική δράση και κοινωνική παρέμβαση· ένα μέρος όπου οργανώνονται ο λόγος και η δράση μας στη βάση των κοινών μας εμπειριών και αναγκών. Ένα μέρος συλλογικής οργάνωσης γύρω από ζητήματα όπως ο φασισμός, η πατριαρχία, ο ταξικός πόλεμος, οι διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή ή το είδος, οι εθνικές αυταπάτες, η θρησκεία, η μισθωτή εργασία, ο εγκλεισμός, η λεηλασία της φύσης, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, τη στέγαση και τα κοινωνικά αγαθά, οι κοινωνικές αντιστάσεις, η εξέγερση, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους φυλακισμένους αγωνιστές. Με άλλα λόγια, απέναντι στον έλεγχο και την καθημερινή υποτίμηση των ζωών μας, τον φόβο και τον ατομισμό επιλέγουμε να στεκόμαστε όλοι, όλες και όλα μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο.

Διαρκές διακύβευμα του εγχειρήματος είναι να κατοχυρωθούν στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας οι πρακτικές της αυτοοργάνωσης, η αποτελεσματικότητα και η προοπτική της. Να μεταφέρουμε την εμπειρία των κοινωνικών-ταξικών αγώνων του παρελθόντος στο σήμερα και να ανοίξουν νέα περάσματα. Εγχείρημα ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλ@ όσ@ μοιράζονται την αγωνία για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση. Να δοκιμάσουμε να αποτελέσουμε έμπρακτα ένα πείραμα αλληλεγγύης, σύγκρουσης και επίθεσης σε κάθε μορφή εξουσίας, εκμετάλλευσης, διακρίσεων και επιβολής· να οικοδομήσουμε έναν τόπο κοινωνικών αντιστάσεων στο εδώ και στο τώρα, ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας, τον ρατσισμό, την πατριαρχία, τον σεξισμό, τον ειδισμό, τον καπιταλισμό και το κράτος στην κατεύθυνση του συνολικότερου και διαρκούς αγώνα για μια αταξική κοινωνία , ισότητας και ελευθερίας.