[Αναδημοσίευση] Η σεξουαλική κακοποίηση μαστίζει την Πέτρου Ράλλη εν μέσω άλλων καταπιέσεων των κρατουμένων

Η σεξουαλική κακοποίηση μαστίζει την Πέτρου Ράλλη εν μέσω άλλων καταπιέσεων των κρατουμένων

Το λεγόμενο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Ταύρου (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Αττικής, στην Πέτρου Ράλλη), για μια ακόμη φορά έρχεται στο προσκήνιο ως κέντρο σεξουαλικής παρενόχλησης κρατούμενων γυναικών.

Το Σάββατο 25/7, νέα κρατούμενη στην Π.Ρ. χρειάστηκε να κατέβει στο ιατρείο προκειμένου να κάνει την τακτική ένεση ινσουλίνης. Ενώ τη συνόδευε γυναίκα αστυνομικός, ο Δημήτρης, γνωστός ως βιαστής των κρατητηρίων, έχει γίνει αναφορά σ΄αυτόν σε προηγούμενες καταγγελίες/επιστολές γυναικών και θα γίνει και στη συνέχεια, προσφέρθηκε να την κατεβάσει ο ίδιος, όπως και έκανε. Έξω από το εξεταστήριο η γυναίκα παρενοχλήθηκε από πέντε ένστολους. Τελικά, μεταφέρθηκε από το Δημήτρη με το ασανσέρ, στο γκαράζ, αντί για τον 3ο όροφο, όπου και έκανε απόπειρα να τη βιάσει στην οποία η ίδια αντιστάθηκε.

Το ιατρείο και το γκαράζ είναι σημεία μέσα στο κολαστήριο της Π.Ρ. όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα όπου μέχρι και τις αρχές αυτού του χρόνου ήταν μέρος γνωστό μεταξύ των κρατουμένων ότι γίνονται σεξουαλικές κακοποιήσεις. Λόγια της C. P. σε επιστολή της που έχει δημοσιοποιηθεί από τη φεμινιστική ομάδα “Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση και τη Χειραφέτηση” έγραφε ότι “με το πρόσχημα της διανομής τροφίμων, αγγίζουν και παρενοχλούν τις γυναίκες” (https://athens.indymedia.org/post/1602873/, https://athens.indymedia.org/post/1602915/), ενώ ανέφερε τα ονόματα των κακοποιητικών μπάτσων μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο προαναφερθείς Δημήτρης και δύο ακόμα ο Ανδρέας και ο Γιώργος. Όταν η κουζίνα κόπηκε και σταμάτησαν να κατεβάζουν εκεί τις γυναίκες για να πάρουν το φαγητό, φαίνεται πώς άλλα μέρη πήραν τη θέση της. Ακόμη μία γυναίκα, πρώην κρατούμενη η Μ. R., που έπρεπε για λόγους υγείας να κατεβαίνει τακτικά στο ιατρείο, αναφέρει ότι άνδρας αστυνομικός προσπαθούσε να την πλησιάσει και να την αγγίξει. Από πληροφορίες των κρατουμένων που γνωρίζουν τη φάτσα του και το σωματότυπό του ακούει στο όνομα Ανδρέας. Οι ανθρωποφύλακες δε φοράνε διακριτικά με σκοπό οι γυναίκες να μη γνωρίζουν το βιαστή τους.

Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Βιαστή ονοματίζουμε το κάθε αστυνομικό όργανο που εκμεταλλεύεται τη θέση εξουσίας του και τη συνθήκη εγκλεισμού των γυναικών για σεξουαλικό όφελος. Τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων δεν αποτελούν μεμονωμένο γεγονός αλλά πρακτική μέσα στη φυλακή της Π.Ρ. Γι’ αυτό και τα μέρη στα οποία λαμβάνουν χώρα δεν είναι τυχαία αλλά προσεκτικά διαλεγμένα. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και τα καθημερινά σεξιστικά σχόλια και βλέμματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κρατούμενες από τους ανθρωποφύλακες.

Την Παρασκευή 31/7 η κακοποιημένη γυναίκα συμβουλεύτηκε δικηγόρο για τη δυνατότητα μήνυσης με σκοπό να προστατεύσει τον εαυτό της και τις άλλες, πιστεύοντας ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη, και οι μπάτσοι κατάλαβαν τι επιχειρούσε από τις κάμερες ασφαλείας των επισκεπτηρίων.

Το Σάββατο 1/8 κλήθηκε από ανώτερα στελέχη της Π.Ρ. το τμήμα διοικητικών υποθέσεων για διερεύνηση του περιστατικού. Θορυβήθηκαν πολύ αυτή τη φορά γιατί όλο το σύστημα αστυνομικών και διοικητικών υπαλλήλων με τη σιωπή τους είναι συνένοχοι στην κακοποίηση αυτή.

Τη Δευτέρα 3/8, χωρίς καμία προειδοποίηση, την ώρα που έτρωγαν μεσημεριανό φαγητό οι γυναίκες, μπήκαν αστυνομικοί και τους είπαν ότι σε 10’ πρέπει να αδειάσουν τα κελιά, να πάρουν τα πράγματά τους γιατί θα φύγουν. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η πτέρυγα των γυναικών της Π. Ρ. άδειασε και οι κρατούμενες μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο κέντρο κράτησης την Αμυγδαλέζα. Εκεί, ως και σήμερα, δεν υπάρχει πρόβλεψη ειδικής δίαιτας για τις κρατούμενες που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν χρόνια γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Η αξιολόγηση αυτής της κίνησης από την πλευρά της διοίκησης της Π.Ρ. και του κρατικού μηχανισμού δεν είναι εφικτό να γίνει τόσο άμεσα. Η πρακτική, όμως, της απομάκρυνσης και της αορατοποίησης μεταναστ(ρι)ών δεν μας είναι άγνωστη. Γι’ αυτό εμείς θα βρούμε τους τρόπους να συναντηθούμε και να σταθούμε απέναντι στο μηχανισμό αυτόν που καθημερινά επιτίθεται στους πολύμορφους κοινούς αγώνες μας.

ΚΆΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΑΠΌ ΤΙΣ/ΤΟΥΣ/Τ@ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ/ΣΤΕΣ/@

ΝΑ ΣΥΝΤΡΊΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΎΜΕ ΚΑΝΈΝΑ ΒΙΑΣΜΌ

ΌΧΙ ΣΤΑ ΚΈΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΤΑ ΣΤΡΑΤΌΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

ΓΚΡΈΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΌΡΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ/ΟΙ/@ για την Πέτρου Ράλλη

contact email: allilegiespetroural@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*