Βιβλιοθήκη

Η κατάληψη Allerta αποτελεί έναν αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο με αφετηρία το Φθινόπωρο του 2017. Η λειτουργία, η διαχείριση, η συντήρηση, η οικονομική στήριξη και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσα στο χώρο της κατάληψης, αποφασίζονται στην τακτική, εβδομαδιαία συνέλευση της, η οποία έχει σταθερά μέλη και αντιερχαρχικό/οριζόντιο χαρακτήρα.    

Στον (περίπου) ένα χρόνο λειτουργίας μας ως συνέλευση, εντοπίσαμε την ανάγκη για σταθερές δομές αυτομορφωτικού χαρακτήρα, οργάνωσης, αρχειοθέτησης και διάθεσης κινηματικού έντυπου υλικού και βιβλίων στο κέντρο της πόλης. Κάναμε λοιπόν την αρχή, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε μία βιβλιοθήκη/αρχείο όχι απο κάποιον αυτοματισμό αλλα οδηγούμενοι απο τις δικές μας αυτομορφωτικές ανάγκες για συλλογική επεξεργασία και έρευνα, έχοντας όμως παράλληλα στόχο και την διευρυμένη χρήση της υποδομής με συζητήσεις, εκδηλώσεις, αυτομορφωτικά εργαστήρια και κινηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της “δουλειάς”.     

Η βιβλιοθήκη λοιπόν αποτελεί κομμάτι της κατάληψης, και ο μεγαλύτερος όγκος βιβλίων που αυτή περιέχει έχει εξασφαλιστεί και χρηματοδοτηθεί απο τα μέλη της συνέλευσης. Παρόλα αυτά, στόχος μας είναι και ο συνεχής εμπλουτισμός της δομής με βιβλία και έντυπο υλικό έτσι ώστε να μπορέσει να αποτελέσει μία χρήσιμη εργαλειοθήκη για τις ανάγκες ατόμων και συλλογικοτήτων που επιθυμούν να την αξιοποιήσουν για τη δική τους αυτομόρφωση και για κινηματικούς σκοπούς. Η στήριξη μέσα απο την προσφορά βιβλίων πολιτικών, ιστορικών, κοινωνιολογικών, φιλοσοφικών, κινηματικών εντύπων (μπροσούρες, κείμενα, αφίσες) αλλά και βιβλίων λογοτεχνίας και θεάτρου φυσικά και είναι ευπρόσδεκτη.    Στο υλικό που είναι προσβάσιμο μέσα απο την βιβλιοθήκη ανήκει επίσης και η ηλεκτρονική/οπτικοακουστική βιβλιοθήκη που αποτελείτε απο συλλογή άρθρων, ψηφιακών βιβλίων και εντύπων, ντοκυμαντέρ και ταινιών.

Συνοψίζοντας, η βιβλιοθήκη της κατάληψης Allerta περιλαμβάνει τα εξής κομάτια: 

  • Την δανειστική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο που αποτελείτε απο ιστορικά, πολιτικά, φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά κ.α βιβλία και λειτουργεί τις ανακοινωμένες ώρες λειτουργίες της κατάληψης. 
  • Η ηλεκτρονική/οπτικοακουστική βιβλιοθήκη
  • Το κινηματικό αρχείο με έντυπο υλικό, μπροσούρες, αφίσες, περιοδικά, εφημερίδες απο τον αναρχικό και ευρύτερα αντιεξουσιαστικό χώρο. 
  • Τον πάγκο εντύπων/βιβλίων με μικρό αριθμό επιλεγμένων εκδόσεων προς διάθεση.

    Το εγχείρημα της βιβλιοθήκης βρίσκεται στα πρώτα βήματα ύπαρξης του, οπότε οποιαδήποτε προσφορά είναι κάτι παραπάνω απο ευπρόσδεκτη. Συλλογικότητες, κινηματικές εκδόσεις\βιβλιοπωλεία, αλλά και άτομα που επιθυμούν να στηρίξουν την βιβλιοθήκη και να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό της με βιβλία, μπροσούρες, περιοδικά, και γενικότερα με έντυπο υλικό που συνάδει με τους σκοπούς και τον λόγο ύπαρξης της υποδομής της βιβλιοθήκης μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο mail μας, ή και προσωπικά στις ώρες λειτουργίας της κατάληψης.