Κείμενο Αντίο

Να που φτάσαμε ως εδώ.
Αυτό το κείμενο είναι μία προσπάθεια να βάλουμε σε λέξεις την θλίψη μας και να αποχαιρετιστούμε καθώς η συστέγαση των συνελεύσεων που απαρτίζανε την κατάληψη Allerta έφτασε στο τέλος της, καθώς είμαστε αναγκασμένες/ένα να αποχωρήσουμε από το κτήριο της κατάληψης.

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή…
Στην Κέρκυρα, ένα τουριστικό νησί που όλα θυμίζουν βιτρίνα και η κανονικότητα μας πνίγει, η ανάγκη να διεκδικήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα χώρο να βρισκόμαστε και να οργανώνουμε συλλογικά τις αρνήσεις μας ήταν επιτακτική. Έτσι, το φθινόπωρο του 2017 και με πρωτοβουλία της αναρχικής ομάδας Cumulonimbus καταλαμβάνεται δημόσιο κτήριο και δημιουργείται η κατάληψη Allerta στο νησί της Κέρκυρας. Στόχος της ήταν αφενός να ζωντανέψει το άδειο κτήριο αλλά και να γίνει ένα σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, ως ένας κοινωνικός απελευθερωμένος χώρος αγώνα, δημιουργίας κοινοτήτων αντίστασης και αλληλεγγύης. Η σύσταση της άλλαξε στη συνέχεια καθώς οι ομάδες που την κατέλαβαν αποχώρησαν, και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο της η πολιτική συνέλευση Allerta και η φεμινιστική ομάδα Púrrpures που αποτελούν την κοινότητα Allerta. Ακόμα, φιλοξενούνταν για κάποιο διάστημα και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός.

Η δημιουργία της Allerta ήταν μια προσπάθεια να δώσουμε ζωή σε ένα κτήριο παρατημένο και να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η κατάληψη σαν πρακτική δεν είναι κάποια πρωτοπορία δική μας, οι καταλήψεις μας είναι χώροι ελευθερίας που δημιουργούνται κόντρα στην λογική της ιδιοτέλειας και του κέρδους και εχθρεύονται την κανονικότητα της καταπίεσης, των εξουσιαστικών σχέσεων, της πατριαρχίας και του σπισισμού. Είναι μέρη συνάντησης, κοινωνικοποίησης, όπου όλες και όλα μπορούμε να διασκεδάσουμε με τους δικούς μας όρους και να σκαρώσουμε παρέα τους αγώνες μας δυναμώνοντας τις αρνήσεις μας η μία δίπλα στο άλλο. Θεωρούμε σημαντικό απολογιστικά να αναφέρουμε ότι οι συνελεύσεις που στεγαζόντουσαν στην κατάληψη τα τελευταία δύο χρόνια απαρτιζόντουσαν αποκλειστικά από θηλυκότητες και queer άτομα.

Στα 4 χρόνια λειτουργίας της φιλοξενούνταν και συμμετείχαν στο χώρο αρκετές ομάδες με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά και οριζόντια οργάνωση και πραγματοποιούσαν διάφορες δράσεις που λάμβαναν χώρο στη κατάληψη, όπως μαθήματα ξένων γλωσσών, συλλογικές κουζίνες, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, προβολές, βραδιές ποίησης, μπαρ, κομμωτήρια και καφενεία διαβάσματος τα οποία ήταν πάντα αυτοοργανωμένα.
Μας ήταν γνωστό εξ αρχής ότι το κτήριο είχε δομικά θέματα και κάποια στιγμή θα μας έδιωχνε και δεν θα ήταν πλέον βιώσιμο. Τον Νοέμβριο του ‘21 το κτήριο εμφάνισε φθορές που κατέστησαν την παραμονή μας σε αυτό αδύνατη. Προτεραιότητα θέσαμε την ασφάλεια μας και του κόσμου που πλαισίωνε και στήριζε τις δράσεις μας και έτσι πήραμε την απόφαση να εγκαταλείψουμε την πολιτική στέγη μας.

Παρόλα αυτά, η φεμινιστική ομάδα purrpures της κατάληψης θα συνεχίσει να υπάρχει, να συναντιέται και να ζυμώνεται απλά σε διαφορετικό χώρο. Θα ανακοινωθεί το μέρος που θα γίνονται οι συνελεύσεις της από εδώ και πέρα και ακόμα είναι δυνατή και η επικοινωνία μαζί μας μέσω των mail.

(Purrpures: purrpures@riseup.net, allerta: allerta@espiv.net)

Κοινότητα κατάληψης Allerta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*